HOME DOWNLOADS TOOLS HOW TO'S SOFTCAM.KEY FORUM LINKS
It is currently 27 Jul 2021, 21:28
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
 Gadgeturile pe Smartfon pt Instalarea unei antene satelit 
Author Message
User avatar

Joined: 18 Jan 2013, 14:02
Posts: 751
Location: West
Post Gadgeturile pe Smartfon pt Instalarea unei antene satelit
Ca si in alte randuri si de data asta am sa incerc sa lamuresc o problema despre care sa facut referinta in cateva ori pe acest sit si chiar pe altele, despre reglarea unei antene satelit cu ajutorul gadgeturilor android ce se pot instala pe tableta sau telefonul mobil.
Cu toate ca a fost spus si respus as vrea sa reamintesc ca la reglajul unei antene fixe intervin trei operatiuni distincte:

- reglajul azimutului Image

- reglajul elevatiei Image

- reglajul skew-ului LNBului Image

Precizez ca am testat aroape toate gadgeturile de tip satfinder android precum si utilitatile anexe tip busole, calculatoare de unghiuri, etc, etc si am ales pentru testul final 3 programe distincte, instalate pe un smartfon Samsung, un satfinder, o busola si un calculator de unghiuri, care mi s-au parut cele mai potrivite (tinand cont de experienta mea) pentru reglajul unei antene fixe satelit.
Satfinderul care mi sa parut cel mai adecvat, din pacate este unul cu plata (parca 4.61€) numit Satelit Finder (vezi AICI
Busola, Smart Compass, program gratuit luat de AICI si respectiv programul gratuit calculator de unghiuri ( un fel de inclinometru) dar si boloboc in acelasi timp luat de AICI
Satfinderul practic lucreaza cu GPSul si senzorii telefonului facand functie si de Busola si Inclinomtru dar din motive practice acestea sunt mai mult informative.
Daca alegem satelitul dorit si asteptam ca GPSul sa dea pozitia exacta unde ne aflam pt a instala antena, vom observa ca apoi sunt calculate: Azimutul (true), Azimutul magnetic (cel care este folosit de acest program pt reglaj), Elevatia antenei si LNB tilt.
In momentul cand indreptam Smartfonul spre cer observam ca incepe sa calculeze in fereastra de jos cu cifre ROSII Azimutul (mag.) si Elevatia si miscand usor smartfonul spre dreapta/stanga observam ca la un moment dat cand cifra devine exact ca cea calculata de program pt Azimutul magn. din fereastra din mijloc, cifrele devin VERZI deci acolo este directia spre satelitul dorit. Cand avem Azimutul cu cifre verzi in aceasta fereastra de jos miscam usor smartfonul inspre jos/sus pana si cifrele Elevatiei devin VERZI si in acel moment auzim si un Bip Sonor intermitent care indica ca acesta este calajul in plan vertical si orizontal al antenei.
vezi poza alaturata:

Image

Asta ar fi teoria dar sa vedem acum practica ce ne va oferii.
Am inceput reglajul unei antene pe satelitul Astra 19.2°E cu ajutorul acestor 3 programe de pe smartfon comparandu-le totodata cu masuratori reale date de un Tester satelit, si de un boloboc normal.
Inutil sa mai spun ca inainte de toate trebuie sa montam suportul pe care va fi fixata antena in pozitie verticala si aici ne putem ajuta de bolobocul Inclinometrului:
Image
Aici trebuie spus ca fata de bolobocul normal cel de pe telefon are o deviere de 1-2°.
Image
Cu ajutorul programului SatFinder de pe telefon dupa ce am ales Astra 19.2°E si GPSul a dat pozitia exacta si corecta in acelasi timp (+-1min de asteptare dupa lansarea programului) aflam corect Azimutul, Elevatia si Skewul LNBului (date corect calculate de program)
Problema se complica la reglarea antenei deoarece pt un reglaj corect ar trebui sa punem smartfonul in pozitia aceasta:
Image
dar din pacate din cauza interferentelor senzorilor telefonului cu obiectele metalica ale antenei si suportului programul nu indica corect Azimutul in fereastra de jos:
Image
nici Busola pe smartfon pe care am folosit-o pt teste nu indica cifra exacta fata de Nordul magnetic:
Image
si asta tot din cauza interferentelor senzorilor telefonului cu partile metalice ale antenei.
Programul care este cel mai putin afectat de aceasta interferenta este Inclinometru care cu deviatia sa minima se poate folosii totusi pt reglarea Elevatiei antenei:
Image
CONCLUZIE:
Programul Satfinder este bun pt a afla datele necesare unei reglari de antena: in primul rand pozitia geografica exacta, apoi Azimut, Elevatie, Skew LNB scutindu-ne de a le afla dupa NET din situl DishPointer.
Totodata putem vedea daca intre satelit si pozitia unde vrem sa instalam antena nu este vre-un obstacol (pom, cladire, etc) care ar impiedica instalarea aceasteia.
S-ar putea afla si directia buna daca am folosii programul departe de obiecte metalice (antena, suport, etc) trasand pe sol cu ajutorul unei sfori directia adevarata si instaland antena (aproximativ) pe aceasta directie sau eventual sa ne luam niste repere (cladiri, pomi, etc) dupa care sa indreptam antena spre acele repere (din nou aproximativ).
Inclinometru, asa cu deviatia lui mica se poate folosii cat de cat in lipsa de altceva.
Busola, la fel ca si Satfinderul, daca este folosita departe de interferente atunci poate indica aproximativ directia dorita.
CONCLUZIE GENERALA
Toate aceste programe pe Smartfon fac parte din categoria gadgeturilor si in nici un caz nu se poate regla corect o antena cu ajutorul lor, mai ales de catre aceia care nu au cunostiinte prea multe despre acest domeniu iar pe cei care le au i-ar enerva de la prima incercare si nu le-ar folosii.
Niciodata aceste programe nu pot inlocui un Tester satelit.
Image


17 Nov 2015, 14:16
Profile Send private message WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.