HOME DOWNLOADS TOOLS HOW TO'S SOFTCAM.KEY FORUM LINKS
It is currently 28 Jul 2021, 19:13
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
 Diminuarea semnalului satelit cauzat de intemperii 
Author Message
User avatar

Joined: 18 Jan 2013, 14:02
Posts: 751
Location: West
Post Diminuarea semnalului satelit cauzat de intemperii
Nu odata posesorii instalatiilor de receptie prin satelit s-au plans de diminuarea semnalului satelit, incepand cu acele pixelizari pe ecran pana la pierderea definitiva a imaginii odata cu o ploaie, ninsoare sau mai rar o ceata deasa.
Am sa incerc sa explic acest fenomen, fara a intra prea mult in detalii, dar si unele remedii pe care le putem adopta impotriva lui pentru o receptie mai optimala pe timpul acestor intemperii.
Dupa cum bine stim receptia prin satelit se realizeaza cu ajutorul a 3 etape principale, statia de transmisie de la sol (1) care trimite spre satelitul geostationar(2) semnalul video/audio care la randul sau il dirijeaza spre Pamant catre utilizatori (3), precum in poza anexata:
Image
Semnalul de transmisie satelit deplasandu-se prin atmosfera, idiferent ca este ascendent (de la Statia terestra spre satelit) sau descendent (de la satelit spre utilizatori), atunci cand intalneste o zona cu precipitatii ii scade din intensitate. Chiar daca zona intemperiilor este situata in troposfera (in jur de 11 Km deasupra pamantului) cum satelitii geostationari sunt la distanta de 35800 Km (pe centura lui Clarke), zona intemperiilor se interpune intre sateliti si statiile de emisie sau intre sateliti si elementele de receptie.
Cum cele mai afectate sunt frecventele mai mari (12/14 GHz) ceea ce corespunde pentru banda KU spre deosebire de cele mici ale benzii C (4/6 MHz) asta inseamna ca intemperiile genereaza o pierdere de semnal de transmisie/receptie satelit si odata cu ea o pierdere a calitatii semnalului receptionat de fiecare terminal in parte. Chiar daca scaderea semnalului nu este de durata (de la 2 min. la max. 15 min. in cazuri mai rare de furtuni) el genereaza un disconfort pentru utilizatorii acestui sistem si trebuie luat in calcul de la inceput atunci cand dorim sa achizitionam o astfel de instalatie.
De la bun inceput vreau sa spun ca NU exista o solutie miracol pentru a neutraliza o astfel de situatie in cazul averselor importante sau a furtunilor dar sunt cateva aspecte care pot imbunatatii simtitor calitatea receptiei pe timp nefavorabil.
Ca sa incep cu solutiile care ar putea imbunatatii calitatea semnalului pe timpul intemperiilor serioase, prima dintre ele ar putea venii chiar de la Statiile de transmisie de la sol care ar putea marii puterea semnalului de transmisie pe aceasta perioada, lucru care nu se prea intampla in special in cazul unor statii fara prea multe pretentii sau care nu doresc sa aiba costuri suplimentare de energie si atunci nu ne ramane decat sa incercam rezolvarea problemei in propria ograda.
Ca sa le iau pe rand solutiile de care pot dispune utilizatorii as incepe cu cea a alegerii materialelor de receptie, adica o antena bine dimensionata (mai mare), cu o rezerva suficienta in plus fata de necesarul zonei de acoperire acolo unde va fi instalata, un LNB performant a carui castig chiar si de 1-2dB poate face diferenta in aceste conditii, un cablu coax de calitate (mai ales acolo unde lungimea lui este mai mare si evident pierderile sunt mai importante, dar si cu un ecranaj mai bun fata de unele elemente perturbatoare din vecinatate cum ar fi antene GSM, microunde, diverse motoare, etc), niste MUFE DE EXTERIOR pt ca umezeala sa nu poata patrunde si sa oxideze compozantele sau eventual sa fie diminuat curentul trimis de receptor spre LNB, un receptor al carui tuner este destul de sensibil si performant, un loc de amplasare a antenei bine ales, cat mai degajat spre sateliti si un suport de fixare a ei foarte solid si perfect vertical, ca sa nu mai amintesc de un reglaj foarte riguros (facut dupa toate regulile de instalare satelit) care sa poata oferii un maximum de semnal de la aceasta instalatie personala.
(aici va dati seama ce inseamna unghiul de decalaj al unei o antene pe care o misca vantul cu 1 singur centimetru la o distanta de aproape 36mii de Km fata de satelit... sau un reglaj imperfect al acesteia care este cam acelasi lucru, mai ales pe timp nefavorabil)
Printre solutiile care se mai pot adopta de particulari si despre care eu am mai scris cu alta ocazie ar fi acele APARATORILE LNB sau eventual un spray de dat pe antena (WX2100 - Fluorothane Super-Hydrophobic Coating) care imbunatatesc calitatea semnalului pe timpul intemperiilor mai putin importante dar dupa cum spuneam mai sus, nu putem sa ne asteptam la miracole pe timp de furtuna.


31 Jan 2016, 21:55
Profile Send private message WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.