|
It is currently 19 Mar 2026, 10:13
|
View unanswered posts | View active topics
|
Page 1 of 1
|
[ 10 posts ] |
|
| Author |
Message |
|
mihaip
Joined: 23 Jun 2009, 10:32 Posts: 156650 Location: On the barrel ...
|
 Piata financiara
Piata Financiara  Fara a avea pretentia ca sunt un expert, atat cat pricep eu, elemente de baza ale acestui subiect , voi incerca sa le comentez ! De unde si pana unde aceste notiuni de baza ? In anul 2001 , timp de 2 ani , am condus un proiect soft care a elaborat un program de predictie a preturilor de piata a instrumentelor financiare ... asa numitele optiuni ! Inainte de toate de ce Piata ? pentru ca asa o numesc expertii financiari anglo-saxoni ... Market ! un loc unde se intalneste cererea cu oferta ! Ce se tranzactioneaza ? in esenta actiuni (stock) si contracte (optiuni, futures,...). Daca conceptul de actiune ne este unul mai simplu de inteles, o actiune este o cota parte din valoarea unui bun material ... fabrica, banca, spital ! Acest pret fluctueaza (volatilitate) in funcie de cerere si oferta, de conditii din piata, de stiri economice si politice. Cu optiunile este mai complicat ... Contractul este o intelegere intre parti asupra pretului viitor al unui stock ! Optiunea este un contract intre vanzator si cumparator asupra pretului viitor , la un anumit termen numit maturitate , a unui stock ! Sa spuneam eu vanzator stiu ca azi o actiune costa 100 ! si un cumparator ar vrea s-o cumpere , dar nu acum, ci peste 3 luni ! la ce pret sa i-o vand ? Trebuie remarcat ca la momentul incheierii contractului vanzatorul nu are actiunea iar cumparatorul nu are toti banii ! Si vanzatorul si cumparatorul fac estimari de profit asupra pretului la care ar putea ajunge actiunea peste cele 3 luni ! La expirarea termenului optiunii (contractului), adica la maturitate, vanzatorul care a incasat anticipat diferenta de pret estimata , are obligatia sa livreze la pretul initial actiunile contractate ! Daca le gaseste pe piata mai ieftin ... castiga ! daca nu, le cumpara la orice pret si pierde ! Simplu nu ? Exista si anumite stockuri (actiuni) din categorii speciale ... utilitatile (comodities) ... energie si metale rare, care se tranzactioneaza pe o piata separata ! Pentru a complica lucrurile , hai sa mai introducem o notiune , futures , pariuri asupra pretului viitor ! ele se pot face pe orice ... stock, comodity chiar si in sport functioneaza ! Noi doi face un pariu asupra unei valori de piata sau rezultat concret vitor, pariul asta te costa suma A daca castigi tu , castigi suma B calculata in functie de cerere si oferta ! daca castig eu raman cu suma A platita de tine in avans si un comision ! Exista lucruri si mai complicate de atat ! derivative ! care sunt contracte cu garantii ! care garantii sunt mai complicat de evaluat ... uneori ele vin dinspre o alta Piata si ar putea fi ... tot niste contracte ! despre ele nu stiu nici eu prea multe asa ca le lasam la o parte ! Si ca lucrurile sa fie complicate la maxim , sa spunem ca anumite stockuri se tranzactioneaza international pe mai multe Burse deodata ! burse care toate functioneaza intre orele 9-17 dar ... cu fuse orare diferite , Asia , America sau Europa ! iar ele trebuie sa fie sincronizate printr-un fel de orologiu univesal ! Va continua !
_________________ Ex computer guru !
|
| 28 Nov 2025, 08:35 |
|
 |
|
mihaip
|
 Re: Piata financiara
Bursa
O Bursa este o institutie serioasa ! este un loc in care se intalnesc cererea si oferta instrumentelor financiare ... stockuri, optiuni si mai cate altele ! si care este guvernat dupa reguli de tranzactionare care sa protejeze participantii la acest joc cu valori uriase ! Peste umarul meu se uita SEC (Security Exchange Comission) care vegheaza ca smecherii si nu violeze regulile jocului !
Tranzactionarea pe bursa se face prin agenti autorizati ... brokeri ! si poate fi una fizica sau electronica ! Eu, Stan Papusa ... ma inregistrez pe o platforma electronica de tranzactionare , i-mi prezint datele personale , i-mi deschid un cont din care pot face doua actiuni de baza ...
- sa fac simulari ale procesului de tranzactionare cu "fake money" , invatand , sau verificand pe concret ceea ce cred eu ca stiu despre piata de valori - sa alimentez cu "real money" contul meu , si sa tranzactionez ... pe bune ! adica sa cumpar si sa vand instrumentele oferite , dupa regulile Bursei !
De regula fiecare agent , institutional sau lup singuratic , are un sistem ! unul pe care l-a experimentat , a dat rezultate si din castigurile caruia vrea sa traiasca sau ... mai rau, sa se imbogateasca ! Un sistem este o strategie de tranzactionare ... de exemplu: vinzi la inchiderea bursei sa zicem cu un sfert de ora inainte de ora 17h , la cel mai mare pret oferit de piata ! iar a doua zi dimineatza , cu banii realizati , la un sfert de ora dupa ora 9h, la deschiderea bursei, incerc sa cumpar la un pret cat mai mic ... acelasi lucru ! din diferenta de pret realizata ... traiesc sau mor !
Pare simplu ... nu ? Intrebarea este ce sa cumpar si ce sa vand ? Pe Bursa de la New York se tranzactioneza vreo 6000 de instrumente ! Care dintre ele sunt cele aducatoare de profit ? fara indoiala cele cu "volatilitate" , adica cele a caror pret fluctuaza datorita interesului pentru ele ! Aici se cam termina cu haiducia ! si incepe cunoasterea profunda pietii , a tendintelor pretului , a fluctuatiilor lui , a politicilor de tranzactionare ale celorlalti participanti la acest joc ! uite ... cam asta trebuie sa faca un lup singuratic !
Care sunt dificultatile care te pot duce la succes imens sau faliment rasunator ? - piata este un organism dinamic ! actiuni apar si cresc uluitor ! si se pot prabusi la fel de uluitor , peste noapte ! cum sa te pozitionezi fata de ele ? oportunist sau precaut ? cand este momentul sau daca este momentul sa ma retrag evitand prabusirea ! - ca lup singuratic nu este posibil sa ma uit de jur imprejur la cele 6.000 de instrumente , sa inteleg ce este de inteles si sa tranzactionez ! sfertul de ora de la sfarsitul sesiunii respectiv cel de a doua zi de la inceputul noii zile , este suficient pentru cel mult ... sa zicem 10 tinte ! Cum sa le aleg ? - dar daca nu sint un lup singuratic doar cu o tastaura si un cap pe umeri ? daca sunt de exemplu asistat de o aplicatie AI de tranzactionare ? una care sa filtreze actiunile "bune" din masa de gunoaie, sa faca asta frecvent pentru ca piata , cum spuneam , este dinamica ! sa-si aleaga tintele de azi , sa imparta riscul intr-un "spread" , nu pune toate ouale (banii) intr-un singur cos ! imparte-i sa zicem in 10 ... si cu cele zece portii , cumperi si vinzi ! - "spread" este un mijloc de protectie ! nimeni nu este infailibil ! toata lumea spera ca ceea ce vrea sa o vanda sa creasca ! uneori asta nu se intampla asa cum ma asteptam si inregistrez o pierdere ! in estenta ... adun castigurile si scad piederile din cele 10 tranzactii ... si daca da cu plus , inseamna ca am supravietuit inca unei sesiuni de tranzactionare !
Iata acesta este unul din jocurile "baietilor destepti" , cu gulere albe , de pe Wall Street sau de acasa din fata PC-ului ! unii dintre ei ajung milionari ... despre altii nu veti auzi niciodata !
|
| 30 Nov 2025, 09:51 |
|
 |
|
mihaip
|
Isteria bursiera a Aurului
In general , in toate momentele de criza iminenta , banii i-si cauta refugiu in comodities ( aur, argint , petrol , metale rare, ... ) valori considerate sigure si care vor traversa criza fara a se prabusi !
Momentul bursier actual este unul de acest gen ! pe deoparte banii curg suvoaie catre AI care este considerat de experti o bula investitionala , pe de alta, investitorii precauti, i-si pun banii la adapost cumparand masiv aur !
Cat aur se tranzactioneaza ? ei uite asta este o intrebare interesanta ! Raspunsul este socant ... mai mult decat exista fizic pe piata ! pentru ca se tranzactiuneaza aur fizic dar si contracte la termen asa zise "short" , fara acoperire ! Tu i-mi dai azi 100$ si eu ma angajez sa-ti dau peste o luna, la pretul pe care-l convenim aur de 10.000$ ! Daca pretul nu creste cat am convenit , castig eu , daca creste peste ... vin cu bani de acasa ! Castiguri mari cu riscuri pe masura !
Aurul si-a dublat pretul in ultimul an ! si se estimeza un pret de 9000$ pe uncie pe sfarsitul anului ! Poti castiga mecanic, in fiecare zi, cumparand "low" azi si vanzand "high" maine ! Cu contractele la termen lucrurile sunt mai complicate ! inainte de toate pentru ca transa minima este 100 de uncii ! si mai apoi pentru ca valoarea actuala a transei trece de 50.000 de dolari !
Care sunt factorii care amplifica isteria aurului ? Se zice ca intentiile lui Donald Trump relative la stocul de aur nereevaluat al SUA este unul dintre motive ! SUA are un urias stoc de aur fizic, nereevaluat , al carui pret de detinere este 42$ uncia ! daca fortezi scaderea dolarului si i-ti reevaluezi stocul de aur de la 42$ sa zicem la 10.000$ uncia ... ti-ai sters brusc uriasa datorie publica de 39.000 Mld. USD !!!
Un zvon de piata spune ca Donald Trump si Xi Jimping au batut palma pentru un import masiv de metale rare strategice ! Tranzactie ciudata si din cauza ca plata s-a cerut in aur ! De ce in aur ? pentru ca metalele rare sunt la fel de cautate ca aurul , si pentru ca China este detinatoarea unei mari parti din datoria publica a SUA in Dolari ! are chiar prea multi ! Tranzactia s-a facut mascat ... SUA a vandut "preferential" o cantitate foarte mare de aur unei banci elvetiene iar elvetienii l-au transferat Chinei ! si uite asa ... aparentele boicotului comercial al Chinei au fost salvate !
Seful FED (Federal Reserve) este in razboi deschis cu Donald Trump , el este adeptul aurului tinut pentru zile negre ! Trump zice ca "zilele negre" sunt acum ! sau nu prea departe ... si ca SUA ar trebui sa fie consolidata in fata acelui moment pentru a evita prabusirea !
O devalorizare masiva a Dolarului este vizibila numai pe piata externa ! piata pe care Donald Trump vrea sa-si reduca dependenta ! cumparand mai putin si doar in conditii avantajoase ! in interior ea nu se propaga semnificativ in preturile la raft !
P.S. Azi mi-a spus Alin, ca asa cum prevazuse de ceva vreme si si-a luat masuri de protectie, Aurul si Argintul au cazut masiv vineri , intre 20-30% ! Greu de spus ce a determinat acesta cadere, l-am intrebat daca Iranul ? si zice ca nu ! dar vorba lui ... ce-i prea mult este prea mult si crapa ! Cei prinsi cu o expunere mare si fara masuri de protectie ... au incasat-o !
|
| 01 Feb 2026, 09:48 |
|
 |
|
mihaip
|
Piata de optiuni
Intre instrumentele financiare tranzactionate curent sunt si unele numite derivative ! nu se tranzactioneaza un "stock" ci dreptul de a cumpara sau a vinde la un termen si la un anumit pret acel "stock" ! Acesta este cel mai usor de inteles instrument ... posibilitatile sunt nenumarate , unele exotice chiar , adesea, de neinteles !
Sa spunem ca compania X urmeaza sa incaseze masiv bani peste 3 luni , si are nevoie la acel termen o cantitate mare dintr-un "comodities" Y , de exemplu cupru ! Pentru a-si face calculele economice de rentalilitate, compania vrea cantitatea W la pretul Z peste 90 de zille ! pret apropiat de cel actual al pietei ! Eu, in calitate de agent bursier, i-mi fac calcule de volatilitate a pretlui si i-i ofer lui X un contract , in cantitatea, pretul si termenul cerut , pentru care trebuie sa achite acum profitul estimat de mine ! care de regula este sub 5% din valoarea marfii ! Un astfel de "contract future" este de regula "short", adica eu nu am marfa dar o voi cumpara la termen si o voi livra !
Daca pretul pietii la termem (maturitate) este cel convenit de noi ( adica Z), eu cumpar marfa, o livrez, el o plateste si fiecare ne-am atins scopul !
Daca pretul marfii la termen este mai mic, atunci i-l cumpar mai ieftin, adaug profitului meu initial diferenta de pret, livrez marfa si incasez la pretul convenit !
Daca pretul marfii la maturitatea contractului este mai mare ! este de rau ... vin cu bani de acasa, cumpar marfa, livrez, incasez doar pretul convenit si i-mi ling ranile !
Politica de a vinde "short" poate fi foarte profitabila dar si riscul este pe masura ! cum ne putem proteja impotriva acestui risc ? Simplu ... cumpar de pe piata , un contract "put" , de valoare egala cu cel "short" de regula intr-o alta marfa ! contract ieftin si al carui profit i-mi poate compensa pierderea la contractul "short" ! Daca contractul "short" este in bani sau in profit pot sa renunt la "put" inainte de maturitatea lui ! daca nu, i-l execut ! si-mi compensez pierderile !
|
| 02 Feb 2026, 10:06 |
|
 |
|
mihaip
|
Piata Cryptomonedelor
In calitate de adversar al ideii de cryptomoneda nu voi scrie aici despre parererile mele ! nu ar fi politic corect ! asa ca voi cere parerea unui "prieten" obiectiv , atat cat poate fi si el "obiectiv" ... Google AI ! si o voi comenta daca cred de cuviinta !
Piața criptomonedelor este un ecosistem digital global, descentralizat, funcțional 24/7, unde investitorii cumpără, vând și tranzacționează criptomonede - cum ar fi Bitcoin sau Ethereum - folosind tehnologia blockchain. Funcționează fără autorități centrale, bazându-se pe burse digitale pentru tranzacționare și stocare în portofel. Această piață cu risc ridicat este cunoscută pentru volatilitatea extremă, speculații și mișcări rapide ale prețurilor, non-stop.
Mecanisme de tranzacționare: Criptomonedele sunt tranzacționate pe burse centralizate (CEX), care acționează ca intermediari, sau pe burse descentralizate (DEX), care permit tranzacționarea peer-to-peer fără o autoritate centrală.
Structură: Piața este formată din piețe primare (emisiune inițială) și piețe secundare (tranzacționarea monedelor existente).
Factori de piață: Prețurile sunt determinate de sentimentul pieței, știri, rate de adopție și tranzacționare speculativă, mai degrabă decât de fundamentele tradiționale ale companiilor. In romaneste asta inseamna ca oportunismul este singurul criteriu de valoare !
Volatilitate: Piața este caracterizată de o volatilitate ridicată, cu fluctuații rapide și semnificative ale prețurilor.
Tipuri de active: Piața include mii de criptomonede diferite, inclusiv Bitcoin, altcoins și stablecoins, care sunt adesea legate de monedele tradiționale. Se estimeaza ca pe piata exista mai mult de 10.000 de cryptomonede ! este absolut limpede ca o buna parte dintre ele sunt ordinare scheme piramidale ! dar dupa regula "hotul neprins este negustor cinstit !" , intru-cat nu exista o autoritate centrala de reglementare ... este haiducie ! apa , aerul si fraierul !
Securitate: Tranzacțiile sunt securizate prin criptografie și tehnologie de registre distribuite, în special blockchain. Se spune ca este cel mai sigur sistem ! totusi sute de milioane in Cryptomonede cad anual victima hackerilor !
La începutul anului 2026, capitalizarea pieței globale a criptomonedelor a depășit 3 trilioane de dolari, indicând o creștere semnificativă și o activitate pe piață semnificativă. Este Cryptomoneda o moneda de refugiu ? nici vorba ... volatilitatea sa extrema si mai ales lipsa unei autoritati centrale de reglementare o face sa ramina ceea ce este ... o bula a speculatorilor !
Caracterul netransparent al provenientei banilor reali injectati in aceste fictiuni financiare a facut ca ele sa devina refugiul infractorilor Planetei ! atrasi de pavaza tranzactionarii securizate directe peer-to-peer ! favorizata si de anonimatul unui DarkWeb ! o Bursa Neagra unde cererea si oferta de arme si droguri , ca sa numesc doar raul suprem , se intalnesc aproape fara restrictii !
|
| 03 Feb 2026, 08:55 |
|
 |
|
mihaip
|
Instrumente de plata UE accelerează proiectul euro digital pentru a reduce dependența de plățile non-europene. Parlamentul European a acordat primul său sprijin major pentru euro digital, aprobând poziţia de negociere a Consiliul Uniunii Europene privind o monedă digitală a băncii centrale care să funcţioneze atât online, cât şi offline. Motivul : Aproape 70% din tranzacțiile inițiate cu cardul în zona euro sunt procesate de companii non-europene, iar acest nivel de dependență reprezintă un risc strategic pentru Uniunea Europeană.  Cardurile Visa și Mastercard sau Revolut sunt cele mai utilizate rețele globale de plată, acceptate aproape universal, funcționalitatea lor fiind similară pentru utilizatorul final (plăți, retrageri, cumpărături online). Motivatia este puerila ! si ne arata doar dorinta de putere ! Eu ma gandeam ca Banca Centrala doreste sa controleze fluxurile de bani catre si dinspre paradisurele fiscale ! Dar ... nu ! nu ne atingem de rechini ! Vorba zicalei ... Ce ne da noua Rechinul ? Rechinul ne da noua, lapte, branza si chiar oua ! Banca Centrala nici n-a cracnit atunci cand Revolut a fost prins cu matza in sac ! erau in joc interesele City-ului din Londra ! l-au luat in brate si l-au protejat ! (d24)
|
| 16 Feb 2026, 10:49 |
|
 |
|
mihaip
|
 Incertitudinea din jurul politicilor tarifare ale președintelui american Donald Trump a reapărut, provocând fluctuații pe piețele bursiere și ale altor active. Activele virtuale, inclusiv Bitcoin, au scăzut din nou, în timp ce aurul și argintul - active tradiționale de tip refugiu - au crescut vertiginos, adâncind fenomenul de decuplare dintre clasele de active. Bitcoin, supranumit cândva o acoperire împotriva inflației și „aur digital”, nu a reușit să se miște odată cu aurul pe fondul șocurilor macroeconomice, reaprinzând îndoielile cu privire la statutul său de activ de tip refugiu. Conform Investing.com, pe 24, Bitcoin se tranzacționa în jurul valorii de 64.000 de dolari, o scădere de 2,78% față de acum 24 de ore. În ziua precedentă, a scăzut pentru scurt timp la nivelul de 63.000 de dolari în timpul orelor de tranzacționare, amplificându-și pierderile. Bitcoin scăzuse anterior la 62.000 de dolari pe 5, pe fondul tensiunilor militare sporite dintre SUA și Iran, și s-a apropiat din nou de aceste niveluri. Ethereum, al doilea cel mai mare activ virtual după capitalizarea de piață, a urmat exemplul. Începând cu ora 9:10 a.m. în aceeași zi, Ethereum se tranzacționa la 1.859,43 dolari, în scădere cu 3,61%. Active virtuale majore, precum Ripple (-0,6%) și Solana (-4,12%), au înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative. N-as decupla total deciziile recente ale Curtii Supreme a SUA de interesele masive ale speculatorilor de monede virtuale , aur si argint ! Prabusirea monedelor virtuale era previzibila , "investitorii" au renuntat la aberatia "monedei virtuale de refugiu" , ca si marsul triumfal al metalelor rare ! tot mai rare si tot mai cautate ! Nimic nu este ceea ce ni se sugereaza ! media este intr-o eterna cardasie "democrata" ! (msn)
|
| 24 Feb 2026, 08:08 |
|
 |
|
mihaip
|
Bula AI !Laureatul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din Statele Unite, a avertizat recent asupra posibilității apariției unei bule în frenezia investițiilor în inteligența artificială (IA), care se răspândește rapid. Într-un interviu acordat revistei economice americane Fortune din 8 octombrie, Stiglitz a declarat: „Economia americană actuală este susținută de investițiile în AI sau , cum se spune , de o bulă AI” și a adăugat: „Aproximativ o treime din creșterea economică de anul trecut s-a bazat pe AI”. El a evaluat că extinderea investițiilor în AI are un impact pozitiv asupra macroeconomiei pe termen scurt, dar a analizat că aceasta are simultan caracteristicile unei bule. De asemenea, el și-a exprimat scepticismul cu privire la perspectiva ca inteligența artificială să înlocuiască pe scară largă locurile de muncă umane. El a recunoscut că inteligența artificială ar putea afecta sarcinile standardizate de birou, cum ar fi cercetarea, analiza și administrarea, dar a considerat că ar fi dificil să înlocuiască complet munca umană pe termen lung. Folosind AI in educație de exemplu, el a spus: „AI poate ajuta la crearea unor planuri de lecție mai bune, dar nu va înlocui profesorii” și a adăugat: „Știm cum învață elevii și recunoaștem că interacțiunea umană în educație rămâne foarte importantă.” Referitor la sistemul de sănătate din SUA, el a subliniat problemele structurale care nu pot fi rezolvate ușor doar prin tehnologie. El a spus: „Știm motivele exacte pentru care sistemul de sănătate este ineficient. Acestea sunt probleme politice, cum ar fi inchirierea spatiilor, lipsa concurenței și absența unui sistem public de sănătate” și s-a întrebat: „Poate AI rezolva aceste probleme politice?” Stiglitz spune ca AI , ca orice bula , se apropie de punctul de explozie ! Acum este intr-o crestere ilogica avand la baza doar interesul speculatorilor ! dupa ce valul actual de bani i-si schimba destinatia , investitorii vor dori profituri operationale pe masura investitiei ! acela va fi momentul spargerii bulei ... al fondurilor care vor cauta o alta destinatie ! Va reamintesc ca termenul de "bula" s-a folosit intens in 2008 cand in SUA o bula a investitiilor in imobiliar a creat o uriasa supraproductie , banii marilor investitori au fugit din constructii spre sectorul bancar, catre marea "minune" a schemelor piramidale cu mii de miliarde , celebre prin ciclul de viata foarte scurt ! bula a pleznit si a rezultat uriasa criza financiara din 2008 , devenita criza economica mondiala ! Capitalurile care s-au volatilizat din "bula" financiara au migrat spre noua inventie, "monedele virtuale" ! Ce era special la acestea ? anonimitatea ! mult visata anonimitate bancara dorita de toti traficantii lumii ... droguri, arme, prostitutie, mercenari si chiar lovituri de stat ! totul se preteaza ! BitCoin le-a oferit-o si a crescut ca Fat Frumos ! Cum traficantii nu dispar , si au prostul obicei sa supravietuiasca ca sobolanii ! BitCoin inca traieste ... desi cam stranuta in ultimul an ! AI este noua bula ! AI i-i suge monedei virtuale sangele vital ... banii speculatorilor ! (msn)
|
| 10 Mar 2026, 14:53 |
|
 |
|
mihaip
|
Cum a ajuns întreaga lume îndatorată?De la cele mai bogate superputeri ale lumii până la cele mai mici națiuni insulare, toată lumea pare să aibă datorii cuiva. Datoria globală a depășit 250 de trilioane de dolari americani în 2024 și nu dă semne de încetinire. Dar cum a ajuns întreaga lume să se îndatoreze și de ce continuă să se împrumute tot mai mult? Nu există un răspuns simplu, dar are mult de-a face cu ambiția, criza și supraviețuirea. Guvernele se împrumută pentru a construi, a salva, a stabiliza și, uneori, pur și simplu, pentru a rămâne pe linia de plutire. Fiecare națiune se împrumută nu din proprie voință, ci din necesitate. Datoria nu este doar un instrument de urgență, ci o modalitate de a finanța dezvoltarea, chiar și economiile moderne atrăgând credite pentru a-și îndeplini obiectivele de creștere. Pentru a fi si de data asta avocatul diavolului ... trebuie sa spunem ca dezvoltarea pe datorie implica o sumedenie de riscuri ! si ca ele sunt deliberat ignorate de conducerile politice ! - riscul lipsei de performanta - riscul falimentului de tara - stimuleaza coruptia institutionalizata - premiaza incapacitatea administrativa - riscul de a sustine dictaturi "democratice" Nu exista nici un exemplu, in ultimii 50 de ani, in care o tara sa fi trecut din starea "dator vandut" in starea "vedeta industriala" ! Va reamintesc ca indatorarea peste masura a statului exista de 1.000 de ani ! monarhii medievali , faceau periodic "curatenie" decimandu-i pe bancherii evrei sau ai ordinelor calugaresti militare carora le erau datori vanduti ! (msn)
|
| 12 Mar 2026, 08:44 |
|
 |
|
mihaip
|
Se intampla sub ochii nostri ... inchisi !Am primit acest mesaj de la un prieten ! un mesaj difuzat pe FB ! nu ma pot pronunta asupra cifrelor , asa ca iau in considerare doar faptele cunoscute ! Romania este datoare vanduta ! Cu cat ? cu 60% din PIB ! atata este datoria publica ... adica bani pe care Statul i-a imprumutat ca sa-si plateasca ineficienta , sa-si platesca protejatii politici, sa finanteze partidele , gaurile negre ale Bugetului si sa ne minta, mintindu-se singur, ca ... totul este sub control ! Iata ca ziua de care eu ma temeam de ceva vreme ... devine o realitate apropiata ! Guvernatorul Bancii Suediei le-a spus suedezilor ca ... vin vremuri grele ! si ca ar fi bine sa aveti ceva bani in casa ! Radu Georgescu
In sistemul financiar a inceput furtuna. Aceasta furtuna te va influenta direct si pe tine. Dar in Romania nu vorbeste nimeni despre acest subiect. Este mai simplu sa vorbeste despre razboiul din Iran. Este mai usor de inteles. Toata lumea intelege cand vede rachete si bombe. Dar putini inteleg ce inseamna : bond yield, banking fractional reserve sau credit default swap. Termenii financiari dau dureri de cap ! Dar tot sistemul financiar se bazeaza pe acesti termeni financiari. Inclusiv banii tai din banca.
Ce nu stii nu te afecteaza. Daca nici nu intelegi, este si mai bine. Pana intr-o zi ! Cand incepi sa te intrebi unde sunt banii tai din banca. Acum 2 saptamani, pe planeta Pamant s-a spart bula creditelor. Acest lucru te va afecta si pe tine. Explic la sfarsit ... Sa incepem .
Pe 26 Februarie, Blackstone unul dintre cele mai mari fonduri de investitii de pe planeta Pamant, a restrictionat retragerile de bani ale clientilor. Blackstone gestioneaza active de 1,6 trilioane $. Actiunile au scazut cu 30%.
Pe 6 Martie, BlackRock cel mai mare fond de investitii a restrictionat si el retragerile de bani ale clientilor. BlackRock gestioneaza active de 9,3 trilioane $. Actiunile au scazut cu 15%.
12 Martie, Morgan Stanley una dintre cele mai mari banci de pe planeta Pamant a restrictionat retragerile de bani ale clientilor. Morgan Stanley gestioneaza active de 1,5 trilioane $. Actiunile au scazut cu 15%.
Socul s-a dus in tot sistemul financiar. Actiunile Deutsche Bank au scazut cu 20%. Actiunile Erste si Raiffeisen au scazut cu 15%.
Motivul? L-am explicat de mai multe ori pe pagina mea . Se numeste banking fractional reserve. Adica banii tai din banca nu exista fizic in banca. Banii tai din banca sunt doar in sistemul contabil al bancii. Banii tai sunt in creditele acordate de banci : imobiliare, masini, vacante, sandalute etc. Cand cei care au luat creditul ( din banii tai) nu mai pot plati creditele, apare panica in sistemul financiar. Oamenii isi cer banii din banca. Evident acesti bani nu sunt, deoarece sunt in credite. Daca 5% din clienti isi cer banii, orice banca din lume risca sa dea faliment. De aceea aceste banci si fonduri de investitii au restrictionat retragerea banilor de catre clienti.
Acum sa-ti explic cum te afecteaza pe tine. Din cauza acestei furtuni financiare, in ultimele 2 saptamani investitorii straini au vandut cantitati uriase de titluri de stat emise de Romania. Romania plateste cele mai mari CDS -uri ( credit default swap) . CDS-urile sunt asigurarile din sistemul bancar. Randamantul titlurilor de stat pe 10 ani, listate la bursa au crescut brusc de la 6,4% la 7,4% intr-o saptamana. Se numeste bond yield . Investitorii straini vand in pierdere, doar sa scape de titlurile de stat ale Romaniei. Nimeni nu vorbeste despre acest lucru in Romania. Desi ne va afecta pe toti : oameni, firme, Guvern etc
Concluzii Daca sunt lucruri pe care nu le intelegi, nu inseamna ca nu te vor afecta. De aceea este important sa intelegi si lucruri care par complicat de inteles.
https://www.facebook.com/radu.georgescu.315
|
| 14 Mar 2026, 21:01 |
|
 |
|
|
Page 1 of 1
|
[ 10 posts ] |
|