Joined: 23 Jun 2009, 10:32 Posts: 161899 Location: On the barrel ...
Enigma2 with GLES 3.0 and WQHD
Enigma2 with GLES and WQHD by @Captain
What is GLES?
GLES stands for "OpenGL for Embedded Systems". It is a variant of OpenGL specially developed for embedded devices.
In the previous Enigma2 OSD, many graphics elements are drawn by the CPU or older hardware blitters. With the new e2egl backend, the following elements, among others, can be rendered via the GPU and shaders:
Texts and characters PNGs, Icons, and Skin Graphics Areas, Lines and Gradients Transparency and alpha blending Scaling and rounded corners Menus, lists, and windows Fade, slide, zoom and pop-up animations This can relieve the CPU and allows for a smoother OSD, especially with large resolutions, extensive skins, EPG views and animations.
What is WQHD for Enigma2?
WQHD has a resolution of 2560 × 1440 pixels. For comparison:
WQHD has around 78 percent more pixels than Full HD. This allows fonts, picons, icons, EPG data and other skin elements to be displayed much sharper. There is also more space available for modern skin layouts.
This is about the resolution of the Enigma2 OSD and not about the video resolution of the running channel. The TV picture can still be output independently in 720p, 1080p or 2160p.
A true WQHD skin must be adjusted to 2560 × 1440. An existing Full HD skin does not automatically become an optimal WQHD skin due to the higher resolution.
What's new?
Optional EGL/GLES backend for Enigma2 Support for GLES2 and – depending on the box – GLES3 GPU rendering for many OSD and skin elements Improved font and glyph rendering with Font Atlas Text, area, and character batching to reduce drawcalls Texture cache for frequently used skin graphics GPU-based window and OSD animations New OSD animation profiles directly in the Enigma2 settings Adjustments for OSD Positioning and OSD Calibration Support for PiG/MiniTV and transparent video clips Customized screenshot and grab functions WQHD skin detection via wqhdskin Detection of the active GLES backend via e2egl Native EGL connections for Amlogic, Broadcom, Vu+, V3D and HiSilicon
Boxes prepared for GLES and WQHD
The following models or platform families are currently provided for in the code for GLES and WQHD. The practical release takes place after a successful box test.
Dreambox: Dream One and Two, 900 and 920 Vu+ARM 4K : VU+ Zero, Uno, Solo, Ultimo Other Broadcom and V3D 4K platforms: Edision, GigaBlue, Zgemma HiSilicon Boxes : Octagon, UClan, GigaBlue, Amiko
_________________ Ex computer guru !
23 Jul 2026, 17:45
mihaip
Re: Enigma2 with GLES and WQHD
Ce este WQHD ?
- o interfata grafica GLES pentru skinuri in rezolutie 2530*1440 - la ce bun ? o reprezentare mai buna a detaliilor (picoane) compatibila cu posibilitatile chipseturilor 4K (BCM, HiS sau AML ) si televizoarelor 4K - skinul si rezolutia de iesire pot avea rezolutii diferite la afisare skinul poate face downgrade daca este cazul ! - noua interfata grafica GLES 3.0 permite o redare mai buna a detaliilor, texturilor si culorii suprafetelor !
Deocamdata exista doar imagini destinate unor teste interne ! eu i-am cerut o astfel de imagine lui @Captain, pentru ... Dream One cu skin actual Metrix FHD. Sa vedem ce si cum ! Validarea noii rezolutii se face din Metrix Lite alegand ... WQHD ! pentru alte skinuri ... este mai complicat !
24 Jul 2026, 13:17
mihaip
WQHD si GLES 3.0 pe Dream One
Am primit imaginea de test ! din avion ... nu pare a fi speciala !
- am editat cu MetrixLite skinul Metrix ... - si am ales modul video al skinului WQHD
Am selectat modul WQHD ... dar nu prea vad ce este diferit ! mai sap ! Parca desenul caracterelor din meniu este mai fin !
- intradevar meniul se asambleaza in WQHD (2560*1440) - functioneaza sub OpenGL ES 3.0 - foloseste suport de accelerare grafica la afisarea meniurilor - intrucat am selectat iesire video 1080p ... face downgrade - navigarea prin meniuri este extrem de rapida dar ... greu de evaluat cu cat mai rapida ! pe Dream One mergea oricum foarte repede !
Ce nu merge bine , inca ! Captura de ecran LIVE se face pe intreg spatiul WQHD si nu pe cel FHD selectat de mine ca mod de afisare LIVE !
24 Jul 2026, 15:08
mihaip
by @Captain
O demonstratie de exceptie pentru performanta vitezei de afisare a meniurilor oricat ar fi ele de complexe ! Cazul HBBTV este un excelent exemplu pentru ca implica din plin GLES 3.0 folosind un browser similar celui de Internet !
Care sunt receptoarele beneficiare ? Eu cred ca marii beneficiari vor fi receptoarele bazate HiSilicon, care in opinia mea se cam taraie prin meniuri ! aici ma refer cu deosebire la Amiko Viper v20, v30 si v40 ! a caror drivere nu exceleaza !
Sunt curios sa vad rezultatele GLES 3.0 pe Edision Mio , cu Kernel 5.0 si cel mai "amarat" chipset BCM 4K ! Va mai dura ! desi demonstratia actuala este convingatoare ... Nu pot face judecati de performanta in procente ! asta pentru ca Dream One mergea ca o racheta prin meniuri si pana acum avand la baza un chipset de 4 ori mai tare decat BCM 4K uzuale !
Deci in rezumat ...
- viteza de navigare prin meniuri mult mai mare pentru ca GLES 3.0 foloseste un suport de accelerare hard pentru afisare - reprezentarea meniului in rezolutie WQHD va fi vizibila pe un TV mare, 55" sau 65" , unde o rezolutie FHD este deja deranjanta inspecial in meniuri - picoanele, mai putin la moda azi, vor beneficia de o reprezentare mai plina de detalii fine - pluginurile cu structura complexa de meniuri devin mai fluente - HBBTV , nepopular in Romanie , este unul din marii beneficiari - fonturile primesc si ele o definitie superioara
25 Jul 2026, 07:21
mihaip
Re: Enigma2 with GLES 3.0 and WQHD
WQHD si GLES 3.0 pe Edision Mio 4K
Imaginea pentru Dream One o avea @Captain gata pregatita pentru ca si el a facut teste pe Deam Two ! Aseara i-am cerut o imagine pentru Edision Mio 4K ! si mi-a spus ca va fi gata in 3-4 zile odata cu un set de update masiv !
De ce tocmai Edision Mio 4K ?
- inainte de toate pentru ca i-l am ! - apoi pentru ca este realizat pe cel mai "lent" BCM 4K - BCM 72604 , chipset cu care au mai fost echipate VU+Zero 4K si Qviart Lunix 4K - pentru ca la Edision performata a fost fortata cu singurul Kernel 5.x din lumea Enigma2 ! si ca asta deja s-a vazut fata de VU+ si Lunix ! - scopul urmarit - compararea efectului accelerarii grafice hard pe o masina lenta (BCM 72604 - 7.500 DMIPS) unde asta se vede , pentru ca pe Dream One acest efect este imposibil de evaluat ( AML 922X - 56.000 DMIPS ) el mergea si inainte ca o racheta !
Evident ca voi face un test, atunci cand voi avea imaginea si pentru Mut@nt HD 51 4K, echipat cu BCM 7251S - 10.000 DMIPS. Deocamdata iau o pauza !
26 Jul 2026, 07:18
mihaip
Re: Enigma2 with GLES 3.0 and WQHD
Stadiul actual ... by @Captain
- receptoraele pe care merge complet : Dream One si Dream Two - se fac teste pe VU+ (BCM) si GigaBlue (HiSi) - acolo unde RAM este critic ... trebuie ajutat ! cu un Swap SD sau HDD - exista o versiune noua a pluginului HBBTV 2.0 care instaleaza dedesubt un browser Cromium, si care merge foarte bine ! - WQHD ruleaza fluent cu HBBTV si Youtube - un numar de 10 portaluri vor avea suport specific RCU
Petru inceput se fac teste nepublice pe urmatoarele receptoare :
* Dreambox One (*) * Dreambox Two (*) * Dreambox DM900 * Dreambox DM920 * Vu+ Zero 4K (*) * Vu+ Duo 4K SE (*) * Vu+ Uno 4K SE (*) * GigaBlue Quad 4K Pro * Octagon SF8008 (*)
Receptoarele marcate au imagini de test deja construite ! ele se obtin prin mesaje personale catre @Captain si nu sunt publice ! Evident ca nu trebuie facut un update din feed ! pentru ca el va rescrie noile module cu unele incompatibile WQHD !
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum