HOME DOWNLOADS TOOLS HOW TO'S SOFTCAM.KEY FORUM LINKS
It is currently 22 Sep 2021, 07:52
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
 Instalarea unei antene cu motor 
Author Message
User avatar

Joined: 18 Jan 2013, 14:02
Posts: 753
Location: West
Post Instalarea unei antene cu motor
Image
Trebuie stiut ca la instalarea unei antene cu motor protocolul folosit de softurile receptoarelor trebuie sa fie DiSEqC 1.2 sau USALS, DiSEqC 1.3 sau GoTo X cum se mai numeste.
Inutil sa mai precizez ca suportul (stalp, pilon, etc) pe care este prins motorul trebuie sa fie perfect vertical, rigid si bine fixat.
Pozitia Latitudinii locale unde se plaseaza aceasta instalatie motorizata se regleaza cu ajutorul unor gradatii care se gasesc pe motor si care aliniaza axa de rotatie pe pozitia corecta.
La fel ca si in cazul instalarii unei antene FIXE, Elevatia antenei propiu-zise (offsetului) trebuie reglata in functie de pozitia geografica unde este plasata (vezi situl DishPointer.com pt asta) pe un satelit situat cat mai aproape de SUD cu o diferenta de cel mult 5°.(evident in raport cu longitudinea unde este plasata antena)
Reglajul Elevatiei antenei motorizate este diferit de reglajul elevatiei original si este datorat unghiului axului motorului care nu este acelasi de la un fabricant la altul, deci depinde de tipul motorului utilizat.
Motoarele STAB au un unghi al axului de 30° pe cand motoarele MOTECK au 40°, de exemplu.
Prima etapa este sa activam functiunea DiSEqC 1.2 a receptorului si deasemeni daca are in Meniu protocolul USALS. Acest protocol USALS simplifica enorm montarea antenei motorizate, este suficient sa introduceti coordonatele geografice de unde se instaleaza antena (aici vezi deasemeni dishpointer care-ti da coordonatele exacte cand scrii adresa unde plasezi antena)
si receptorul via softului sau va determina pozitiile satelitilor automat aplicand o formula matematica inregistrata in el. In acest caz receptorul comanda motorul catre pozitia satelitului selectionat.
In momentul obtinerii semnalului satelit trebuie facut un reglaj fin al antenei deasemeni si a pozitiei sale fata de orizontala (ansamblu motor antena fixate pe suport) pt a obtine maximum de semnal.
Daca reglajul initial fata de SUD este decalat usor putem sa-l corijam cu aceasta ocazie. Dupa ce am aliniat corect acest prim satelit, toti ceilalti sateliti de pe arcul celestru sunt memorizati automat.
Fara USALS reglajul antenei este mai dificil. DiSEqC dirijeaza antena catre satelitul selectionat in acelasi fel ca USALS dar cum nu putem introduce datele geografice la acest protocol motorul pivoteaza spre o pozitie satelit data luand in calcul meridianul de origine al ecuatorului.
De aceasta cand trebuie sa aliniem motorul pentru prima data si apoi pentru fiecare satelit in parte, trebuie sa folosim comanda motorului "catre VEST" sau "catre EST", pentru a memoriza fiecare pozitie satelit.
Tocmai pt acest lucru dificil fabricantii de motoare pt antene satelit propun softuri de calcul (unul dintre ele este USPOS) care sa va calculeze pozitia reala a satelitilor.
Un mic tabel cu astfel de calcule pt ambele tipuri de motoare aveti mai jos:

LATITUDINE 15° 30° 40° 45° 65°
ELEVATIE ORIGINE 72° 55° 44° 38° 17°
MOT.STAB UNGHI 30° 27° 25° 24° 23° 22°
MOT.MOTECK UNGHI 40° 37° 35° 34° 33° 32°

Inainte de a incepe cautarea vre-unui semnal satelit motorul trebuie aliniat corect. Cu ajutorul unei Busole, intregul ansamblu motor/antena va fi rotit pana ce punctul 0 al motorului este pe directia SUD. (aici as adauga ca LNBul antenei trebuie sa fie perfect pe verticala). Numai dupa aceia incepe cautarea vre-unui semnal cu ajutorul receptorului pus pe o frecventa activa pe care o cunoasteti. (pt asta vezi Lyngsat.com)
Asta ar cam fi teoria, practica este cu totul altceva, ea este proprie fiecaruia, vine cu timpul si se bazeaza pe experienta si pe timpul petrecut prin preajma antenelor dar cu vointa si curaj asa au fost toate inceputurile.


16 Dec 2015, 14:00
Profile Send private message WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.