|
It is currently 15 Sep 2026, 08:07
|
View unanswered posts | View active topics
|
Page 1 of 1
|
[ 18 posts ] |
|
OpenATV 8.0 - DAB+ Satelit
| Author |
Message |
|
mihaip
Joined: 23 Jun 2009, 10:32 Posts: 163586 Location: On the barrel ...
|
 OpenATV 8.0 - DAB+ Satelit
OpenATV 8.0 - DAB+ SatelitIntre noutatile OpenATV 8.0 @Captain anunta si DAB+ Radio Satelit ! Subiectul a mai fost abordat aici : viewtopic.php?p=218941#p218941dar de data acesta abordarea sa din punct de vedere OpenATV este diferita , ea merge catre o integrare DAB / DAB+ si SDR in meniul sistem ! Cum functioneaza ? de data asta, totul este este scufundat in meniul de scanare !!! dar pemtru ca orice imagine este mai sugestiva decat vorbaria ... iata ! Eu ma aflam cu antena pe satelitul Astra 19.2e !    Pentru ca nu prea stiu care este performanta sistemului de compresie folosit, mi-este greu sa judec daca BitRate-urile sunt OK ! la prima impresie par modeste ... maxim 120 Kbit/s !!! De sunat suna bine ! nici asta nu pot spune daca ar mai incapea ceva la calitate ! Incercati !  Cele doua Muxuri sunt transmise ca streamuri in acest transponder iar Enigma2 stie sa le decodeze si sa le prezinte drept canale audio DAB+ ! Dupa scanare le gasiti in favorite dar nu se salveaza !!! Scanarea DAB+ este un Blind Scan ! daca urmariti mesajele in timpul ei veti remarca cei 4 pasi de scanare corespunzatori benzilor de frecventa !
_________________ Ex computer guru !
|
| 08 Sep 2026, 18:22 |
|
 |
|
mihaip
|
 Re: OpenATV DAB+ Satelit
DAB+ will be significantly expanded.@CaptainWhat is currently contained in the image was initially only the basis. Planned or already in progress are: - Display of radio logos - Caching the infobar logos so that they appear immediately when switched - Improvements to stuttering or interrupted audio - Extended program information similar to DVB service information DAB+ over SDRFor DAB+ over SDR, a compatible SDR tuner is required. This means that all receivable DAB+ ensembles and radio stations from your own region can then be received directly via a USB SDR stick. I'm currently testing a black USB-SDR stick from Nooelec. I still have to test cheaper sticks in the range of about 20–30 €. In addition, I am currently working on decoding the SPI data from the DAB stream. These contain program-accompanying information, comparable to EPG data at DVB.  340 channels via various satellite positions (39 East, 28.2 East, 23.5 East, 19.2 East, 9 East, 7 East, 5 West)
|
| 09 Sep 2026, 06:28 |
|
 |
|
mihaip
|
 Re: OpenATV 8.0 - DAB+ Satelit
DAB+ in Romania (Google AI)
În prezent, nu există emisii regulate sau oficiale de radio DAB/DAB+ active în România. Singurul multiplex experimental operat de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) în București (Banda III, Canalele 11 și 12) a fost oprit definitiv în septembrie 2021 din cauza lipsei de interes comercial și a adoptării masive a radioului prin internet.
Dacă folosești un receptor SDR (Software Defined Radio) pe teritoriul României, iată la ce te poți aștepta și cum poți testa tehnologia:Ce poți recepționa prin SDR în România? Semnale de propagare (DX-ing): În zonele de graniță sau în perioadele cu propagare troposferică excelentă, poți prinde multiplexuri DAB+ din țările vecine (de exemplu, din Bulgaria, Serbia sau Ungaria ) folosind o antenă externă directivă acordată pentru Banda III (174–240 MHz). Emisii locale clandestine sau ultra-low power: Ocazional, există pasionați radio (radioamatori sau entuziaști SDR) care testează transmițătoare DAB+ experimentale de mică putere, însă acestea sunt rare, private și neregulate.
|
| 09 Sep 2026, 07:35 |
|
 |
|
mihaip
|
Information on the use of RTL-SDR and DVB-T/T2 @Captain
DAB+ works with compatible RTL2832U/RTL2838 sticks if the stick is used exclusively for DAB+ and is not occupied by the DVB kernel driver.
Some RTL2832P hybrid sticks also support DVB-T2 via a separate demodulator. However, this does not mean that the RTL2832 itself supports DVB-T2. The designation R820T2 also does not stand for DVB-T2.
Not supported:
- A common USB stick for DVB-T/T2 television and DAB+ - Reliable switching between DVB kernel driver and RTL-SDR without reboot - Simultaneous DVB-T/T2 and DAB+ reception with the same stick
Our tests have shown that Enigma2 does not reliably handle the dynamic sharing and remounting of this USB device. This can lead to spinners or a blocked Enigma2. For this special case, therefore, no further switching logic is built-in.
Recommendation:
Use your own RTL SDR stick for DAB+ and use a separate TV tuner for DVB-T/T2. The DAB+ stick should be permanently disconnected from the DVB kernel driver via the existing blacklist option.
|
| 09 Sep 2026, 10:07 |
|
 |
|
dingo31
|
mihaip wrote: OpenATV 8.0 - DAB+ Satelit
Scanarea DAB+ este un Blind Scan ! daca urmariti mesajele in timpul ei veti remarca cei 4 pasi de scanare corespunzatori benzilor de frecventa ! Am incercat sa dau DAB scan pe 19.2. Apasat ok iar cautarea a inceput acolo unde a vrut openatv. Antena e motorizata, a pus-o pe 7E si a inceput sa caute. Apoi fara sa primeasca vreo comanda de la mine a trecut pe 9E, apoi pe 19.2E, pe 39E si in final pe 5W. Fara ca eu sa-i dau o scanare multisat. Dupa scanare nu sunt salvate separat, cam greu de gasit care serviciu este DAB, care e TV sau Radio din lista lunga de 288 servicii noi gasite pe 4 sateliti diferiti. Nu stiu dupa ce criteriu isi alege scannerul unde sa caute, in menu nu am posibilitatea de a selecta satelitul dorit   
|
| 09 Sep 2026, 13:18 |
|
 |
|
mihaip
|
Hmm ! ciudat ! Eu am facut scanarea pe Zgemma H9S SE , eram pe 19.2e si a scanat numai 19.2e , cu ultima imagine instalata ! @Captain ne spune ca DAB+ este inca un proiect in dezvoltare ... aveti ingaduinta !
In alta ordine de idei ... OpenATV a cam scapat fraiele cu receptoarele bazate pe HiSilicon ! se strang ciudateniile ...
- instalez curat XBOX Tuner, scanez, si ... freeze ! - instalez PlutoTV , incarca lista de canale si ... ecran negru - salvez lista de canale in FAV si play ... tot ecran negru - incerc sa instalez un .ipk de pe stick ... si da eroare !!!
Am scris si pe OpenATV ... poate i se aprinde cuiva beculetzul ! Testate pe mai multe receptoare si unele chiar pe mai multe imagini ! Toate astea merg pe Broadcom !
|
| 09 Sep 2026, 14:21 |
|
 |
|
mihaip
|
|
| 10 Sep 2026, 07:56 |
|
 |
|
dingo31
|
De unde acest DAB+ Settings le la colegul @seby? Vreun plugin pe care l-am omis ? Eu nu am decat DAB+ Scan
|
| 10 Sep 2026, 13:55 |
|
 |
|
seby
|
Eu folosesc versiunea Devel, daca ai instalata imaginea OpenATV 8 ruleaza comanda : wget -O - -q https://feeds2.mynonpublic.com/devel-feed | bash Aceasta versiune are si suport pentru tunere rtl-sdr, cu aceasta receptionez posturile dab+ din Serbia.
|
| 10 Sep 2026, 20:50 |
|
 |
|
mihaip
|
Buna ideia ! in devel se afla noutatile inca nepublice in imaginea obisnuita !
|
| 11 Sep 2026, 06:03 |
|
 |
|
antenutze
|
Daca tot veni vorba de Octagon SF8008 cu softul DEFINE sunt posturi de Radio Internet cate vrei si de unde vrei, E2 este inca departe de asa ceva dar orice lucru in plus este bine venit.
|
| 11 Sep 2026, 11:14 |
|
 |
|
mihaip
|
DAB a fost gandit ca urmas firesc al FM-ului ! un radio dedicat receptiei mobile in particular al autoturismelor ! si s-a raspandit cu deosebire in Europa de vest si tarile nordice. DAB satelit este o gaselnita ! deh daca tot ai in functiune un STB de ce sa nu receptionezi si DAB ! Eu m-am intalnit in Florida cu Sirius , un sistem radio digital transmis de pe satelit ! si asta acum 15 ani ! Fiul meu avea un VW Rutan (Sharan) iar aparatul de radio al masinii avea banda FM si un abonament de 2 ani la Sirius Satelit ! preferam sa ascult Sirius care era transmis cu o banda audio mai larga si suna muuult mai bine ! @Antenute are dreptate, exista o puzderie de posturi de radio digitale de tip Internet ! care insa nu sunt practice pentru o masina ! trebuie sa ai o conexiune stabila Internet ! Radio Internet se preteaza pentru instalatiile stationare , acolo unde conditiile de auditie sunt deosebite si calitatea inalta ( 320 Kbit) conteaza ! In masina , cu zgomotul strazii, al cauciucuriloe sau al motorului , calitatea audio inalta ... nu poate fi atinsa ! asa ca un semnal care vine dintr-un multiplex terestru sau satelit pe la 128 Kbit este numai bun ! Din amintiri, stiu ca exista cateva pluginuri Enigma2 care ofera radio Internet din plin ! Pe PC o facea batranul WinAmp inca de acum 20 de ani ! Noi am vorbit aici despre HDF Radio Plugin : viewtopic.php?f=228&t=62115pe care l-am testat si mergea superbine !
|
| 11 Sep 2026, 13:05 |
|
 |
|
dingo31
|
Din pacate, calitatea DAB pe satelit este slaba. Sunt destule posturi chiar cu 32-40 kbit/s. Nu prea am intalnit posturi cu rate mari, probabil din cauza costurilor sau alte motive, nu stiu 
|
| 11 Sep 2026, 15:12 |
|
 |
|
antenutze
|
la mine este 72 unele si 88 altele. treaba cu settings nu e cine stie ce doar poti inlatura unii sateliti (in cazul meu pe o antena multi-satelit). Pe Define este FREE RADIO si My Tune Radio care sunt perfecte.
|
| 11 Sep 2026, 16:23 |
|
 |
|
dingo31
|
antenutze wrote: l treaba cu settings nu e cine stie ce doar poti inlatura unii sateliti E adevarat ca sunt si cu rata de 72 sau 80 kbit/s, dar parca sunt mai multe posturi DAB cu rata mica. Iar menu-ul de DAB+ Settings care probabil selecteaza satelitii nu este nici pe Openatv 8.0 Beta si nici pe Develop. Ce-i drept, exista la extensions un pluging sdgradio care instaleaza driverele pentru RTL 2832, permitand receptia statiior terestre FM, NFM, DAB+ ... am stickul dar nu l-am testat. Iar daca spuneam ca DAB+ Scan cauta pe 7E, 9E, 19.2E, 39E si 5W este pentru ca acei sateliti sunt inclusi in fisierul presetat dab.xml. Am modificat manual acel fisier doar pentru Astra 19.2 E si cauta doar ce gaseste acolo. Tot asa se poate scana alt satelit prin modificarea manuala a fisierul xml, salvarea pe bouquets si la fel pentru alte pozitii. Dar e cam incomod....
|
| 13 Sep 2026, 09:24 |
|
 |
|
mihaip
|
@Captain vine cu o precizare , dupa multele observatii facute ...
"Transmisia DAB+ prin satelit nu este destinată utilizatorilor finali, ci este utilizată în principal pentru alimentarea emițătoarelor DAB+. Faptul că putem totuși recepționa și utiliza aceste transmisii reprezintă doar un avantaj suplimentar pentru noi cei cu Enigma2. Și semnalele DVB-T sunt transmise tot prin satelit către emițătoarele corespunzătoare. De altfel, nici nu se pune problema dacă această denumire este corectă."
Pentru ca nu am nici un stick DVB prin casa , le-am dat de suflet ca nu stiau dvb-c ! nu pot testa dar nu prea inteleg cum se reflecta relatia intre ele si DAB+ din OpenATV !
" Acum funcționează și la mine cu RTL2832. Au fost găsite 54 de posturi cu antena de exterior. De asemenea, stick-ul nu se încinge la fel de tare ca în cazul altor aplicații DAB+."
Poate cineva sa faca un test si niste capturi sa ne lumineze? Voi instala drivere ... siii ? aleg stickul ca periferic si scanez ? Ce scanez semnal DAB+ terestru de pe acest tuner ? Scoateti-ma din ceatza !!! Ce zici @seby , @Antenutze si @dingo ?
|
| 14 Sep 2026, 12:56 |
|
 |
|
dingo31
|
Stickul RTL 2832 si pluginul SDR este doar pentru receptia terestra. Se pot receptiona AM, US LSB/USB, FM, NFB si DAB+, evident cu antena potrivita. Eu am improvizat o sarma pentru FM, ca nu exista DAB in zona. Nu am observat functia RDS, poate semnalul meu sa fie prea slab, dar poate fi si problema de licenta pe care openatv nu cred ca o are, nici nu merita.   Iar pentru receptia satelitara a programelor DAB, ca sa nu-mi scaneze toti satelitii din lista default, am fost nevoit sa modific fisierul DAB.xml din /usr/share/enigma2 (practic am sters ceilalti 5 sateliti din lista) . Tot nu stiu de unde a gasit colegul @seby acel DAB+ Setitings in menu. Eu nu l-am gasit in nici un OpenATV 8.0, fie beta fie devel.
|
| 14 Sep 2026, 15:07 |
|
 |
|
mihaip
|
Ok ! cred ca am inteles !
Daca instalezi driverul dongle-ului el devine un canal de scanare oarecum similar celor de pe sateliti ! Nu stiu cum de-l recunoaste ... dar o face ! si-l scaneaza !
Eu ma gandeam la un mecanism mai evoluat ! ca la XBOX ... dongle apare ca un tuner ! si-l scanez prin metodele uzuale ! Chiar nu pricep de ce nu au facut asa ?
|
| 14 Sep 2026, 17:32 |
|
 |
|
|
Page 1 of 1
|
[ 18 posts ] |
|